Risotto valge kalaga

Retsept

  • 200 g paltuse (valge kala) fileed
  • 3dl keedetud riisi
  • 1 päikesekuivatatud tomat (õlis)
  • 6–8 kuivatatud aprikoosi
  • 1/4 valget sibulat
  • peotäis hakitud rohelist sibulat
  • 1 suur küüslauguküüs
  • pöidlaotsa suurune tükk värsket ingverijuurt
  • 1/4 punast paprikat
  • 1 dl ribadeks lõigatud noori hernekaunu
  • 1 köögivilja puljongikuubik
  • kalamaitseainet
  • meresoola
  • õli
paltuserisotto
  1. Keeda riis puljongivees pehmeks. Kui sa puljongikuubikuid kasutada ei taha, keeda riis kas päris soolata või siis kergelt meresoolaga maitsestatud vees.
  2. Tükelda kala kuubkuteks, puista peale pisut meresoola ja kalamaitseainet ja prae väheses õlis.
  3. Tükelda sibulad, päikesekuivatatud tomat, aprikoosid, hernekaunad, paprika pisikesteks tükkideks.
  4. Riivi küüslauk ja ingver ning pane kõik koos pannile praadima, lisa pisut meresoola. Ära prae liiga pehmeks.
  5. Seejärel pane kõik – kala, riis ja köögiviljasegu – potti kokku, sega läbi. Lase natuke aega väikese kuumusega pliidiplaadil seista, et maitsed seguneks. Seejärel sega uuesti ja serveeri.

Sellest kogusest saavad kõhu täis kaks hea isuga inimest.

Peaaegu soolata kala-kartuli ahjuroog kahele

Retsept

Nii lihtne, et tundub uskumatuna. Nii hea, et keele viib alla!

  • 3 keskmist kartulit
  • 1 külmutatud pangasiuse filee küljepool
  • 250 ml sojakoort
  • kala maitseainesegu
  • kaltuli maitseainesegu
roog
  1. Vooderda ahjuvorm seest fooliumiga.
  2. Koori kartulid, lõika need pooleks ja tükelda 1,5–2 cm paksusteks seibideks.
  3. Pane kartulitükid vormi sisse.
  4. Puista kartul maitseaineseguga üle.
  5. Pane külmunud kalafilee kartulite peale. Kala võib ka enne väiksemateks tükkideks “raiuda”.
  6. NB! mingil juhul ei tohi kala enne üles sulatada. Vastasel juhul jääb kala tuim ja mahlatu.
  7. Kata ahjuvorm pealt fooliumiga.
  8. Pane roog 220 C-kraadisesse ahju umbes 1 tunniks küpsema.

Kuna ma kasutan klaasvorme, panen vormi külma ahju. Seepärast enne tunni möödumist seda sealt igaks juhuks välja ei võta. Metallist vormi ja eelsoojendatud ahju puhul kulub aega tõenäoliselt vähem.

Soola on selles roas täpselt nii palju, kui palju on lisatud maitseainesegudesse. Kes armastab soolast toitu, see tõenäoliselt pettub. Aga tasuks ikkagi proovida, sest maitseelamuse saab igatahes kätte.

Pildil: ahjuroa kõrvale rebisin värsket kapsast, millele tilgutasin Teriyaki kastet. Kartulitele puistasin kuivatatud tilli (värsket polnud parasjagu võtta).