Kõrvitsa-mureli chutney

Retsept

  • 350 g (muskaat)kõrvitsat
  • 350 g puhastatud mureleid
  • peotäis värsket tükeldatud tilli
  • 6 suurt küüslauguküünt
  • 3 väikest sibulat
  • 7 kuhjaga teelusikatäit mett
  • 3–4 tl sidrunimahla
  • 2 tl tšillipulbrit
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 0,25 tl soola
murelitest
  1. Pane kõrvits, murelid, till, küüslauk ja sibul 0,25 liitri veega umbes 1 tunniks tasasele tulele keema.
  2. Seejärel purusta köögikombainis, pane mass potti tagasi, lisa maitseained ja keeda veel umbes tund.
  3. Sega tihti, et põhja ei kõrbeks.
  4. Liigne vesi aurab keetmise ajal ära.
  5. Valmis chutney vala puhtasse kuumutatud klaaspurki ja keera pealt kaanega kinni.

Rosentok-chutney

Retsept

  • 350 gr puhastatud rosentoki marju (nn aedkibuvits, ümar punane kibuvitsasarnane mari, kasvab palju Lohusalus mere ääres)
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl soola
  • näpuotsaga kaneeli
  • 1/2 tl musta pipart
  • 30 pihlakamarja (võib ka ilma kui pole)
  • 1 tl carryt
  • 1/3 sidruni mahl
  • keedetud vett
  1. Puhasta marjad seemnetest, hauta ca 15 min, purusta püreeks.
  2. Lisa püreele maitseained ja keedetud vett nii palju, et põhja ei kõrbeks ja saaks ühtlane, ketšupipaksune mass.
  3. Rosentokikaste sobib hästi lihatoitude juurde, kuid ta pole nii tugeva maitsega ja jõuline, kui pihlakakaste.

Pehmemate maitseelamuste armastajale on see sobivam liharoogade lisand kui pihlakachutney.

Hõrk pilvikupasteet

Retsept

  • 350 g kerges soolvees keedetud pilvikuid (või teisi metsaseeni)
  • 1 valge mugulsibul
  • 2 keedetud muna
  • 2 spl majoneesi
  • jahvatatud musta pipart
  • soola
pilvikupasteet
  1. Tükelda sibul ja klaasista õlis kuumal pannil.
  2. Purusta keedetud ja kooritud munad kahvliga.
  3. Pane seened, sibul ja munamass kõrge äärega kaussi ning purusta kõik saumikseriga.
  4. Lisa segule majonees, pipar ja sool, sega hoolikalt läbi.

Soovitan aineid segada soojalt. Siis segunevad maitsed paremini. Saiale või leivale määri aga külmalt, sest siis on maitsed keelel paremini tunda.

Õuna-apelsini chutney

Retsept

  • 200 g õunu
  • 200 g apelsine
  • 125 g paprikat
  • 75 g valget sibulat
  • 1 tl riivitud sidrunikoort
  • poole apelsini pealiskoor
  • 90 g suhkrut
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 0,5 tl tšillipulbrit
  • 0,25 tl soola
  • 3 spl õunaäädikat
  • pisut muskaatpähklit
oun-apelsin_chutney
  1. Pane tükeldatud õun, apelsin, paprika, sibul, apelsinikoor ja riivitud sirdunikoor 0,5 dl veega potti tasasele tulele umbes tunniks keema.
  2. Seejärel suru mass läbi sõela. Koored ja kestad jäävad sõelale.
  3. Siis pane mass potti tagasi, lisa maitseained ja äädikas.
  4. Kuumuta tasasel tulel veel umbes 1 tund, sega tihti.

Valmis chutney vala puhtasse kuumutatud klaaspurki ja keera kaanega kinni.

Seemnevõie

Retsept

  • 2 spl seemnesegu (päevalilll, kõrvits, seedermänd)
  • 1 suur küüslauguküüs
  • 1/2 sibulat (läbimõõduga 4 cm)
  • 2 dessert l Merevaiku (või muud sulataud- või toorjuustu)
  • 2 spl võid või võidemargariini (mina kasutasin soolast Keijut)
  • pisut jahvatatud pipart
kattega_sai
  1. Rösti seemned (ära lisa röstimisel õli) ja purusta uhmris või jahvata kohviveskis.
  2. Lõika küüslauguküüs viiludeks ja purusta uhmris või küüslaugupressis.
  3. Haki sibul hästi peeneks.
  4. Pane ained kaussi, lisa sulataud juust, või ja pipar (tavalist võid kasutades ka pisut soola), sega hoolikalt läbi.
  5. Määri võie värskele leivale või saiale ja kaunista.
  6. Pildil oleval viilul on kaunistuseks kuivatatud till, mustika- ja astelpaju jahu.

Porgandi, muna toorjuustupasteet

Retsept

  • 3 keskmist porgandit
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 suur muna
  • 100 g Miree lõhe-toorjuustu
  • oliiviõli
  • puljongimaitseainet
  • sidrunipipart
porgandipasteet
  1. Koori porgand ja tükelda u 1 cm paksusteks seibideks. Keeda porgand ja küüslauk koos pehmeks, lisa keeduveele sorts oliiviõli ja puljongimaitseainet.
  2. Keeda muna kõvaks ja purusta kahvliga peeneks, lisades pisut sidrunipipart.
  3. Tõsta porgand ja küüslauk keeduveest välja (ära puljongit ära vala, on imeliselt hea ära juua) ja purusta kahvliga nii peeneks kui saad.
  4. Pane muna ja porgand ühte kaussi kokku ja tambi pudrunuiaga pastaks.
  5. Kui mass on soe, lase sellel jahtuda ja lisa siis toorjuust. Sega mass kreemjaks.

Pihlaka chutney

Retsept

  • 500 gr ilusaid pihlakamarju
  • 2 väikest tshillipipra kauna
  • 1 suur küüslauguküüs
  • max 150g suhkrut
  • 1/2 tl soola (või vastavalt maitsele)
  • 1 tl riivitud ingverijuurt
  • 1/2 tl musta pipart
  • veidi jahvatatud nelki
  • keedetud vett
  1. Hauta pihlakamarjad pehmaks, purustada püreeks.
  2. Lisa püreele maitseained (tšillipipral eemaldada saba ja seemned) ja keedetud vesi, et põhja ei kõrbeks ja saaks ühtlane, ketšupist veidi paksem mass. Pihlakakaste sobib hästi lihatoitude juurde.

Kes üllatusi ei talu, ei maksa proovida. Maitse on eriline ja harjumatu. Jõuluroogade juurde (verivorst, seapraad) sobib ideaalselt vahelduseks meie tavapärase pohlamoosi, sinepi ja mädarõika asemel.

Valmis chutney panna kuumalt purki (soovitavalt väikestesse).