Kartuli-kõrvitsa pajaroog peekoniga

Retsept

  • 3 keskmist kartulit
  • 1 suur valge sibul (rusikast suurem)
  • 300 g peekonit
  • 4 peotäit tükeldatud kõrvitsat
  • 4–5 teelusikatäit värsket hakitud tilli
  • 1 Maggi Kostilja puljongikuubik
  • 2 küüslauguküünt
  • sidrunipipart
  • soola
  • ingveripulbrit
  • oreganot
  • õli
  • vett
kartuliroog
  1. Koori kartul, puhasta kõrvits ja tükelda mõlemad enamvähem sarnase suurusega tükkideks.
  2. Pane keema, lisa vette puljongikuubik ja puhastatud-hakitud küüslauk. Vett peaks olema vaid nii palju, et kõik tükid on kaetud.
  3. Tükelda sibul ja klaasista pannil väheses õlis. Kalla klaasistunud sibul potti kartuli ja kõrvitsa juurde. Lisa hakitud till.
  4. Lõika peekon ribadeks ja pruunista pannil, lisades sidrunipipart ja oreganot. Kalla pruunistatud peekon potti. Lisa soovi korral ingverit ja maitse järgi soola.
  5. Lase roal veel mõned minutud podiseda, et maitsed seguneks. Kuna kõrvits keemise käigus laguneb, jääb roog mõnusalt kreemine. Pikemalt segades saab aga hoopis kreemja pudru, milles on tunda sibulatükke ja liha.

Porgandi-suvikõrvitsa panniroog

Retsept

Minu toidulaua on vallutanud suvikõrvits. Kus ta küll varem oli?

  • 2 suurt porgandit
  • 1 suvikõrvits (koguselt umbes sama palju kui porgandit)
  • 1 sibul
  • 3-4 suurt küüslauguküünt
  • 1/2 kanapuljongikuubikut
  • 2-3 spl hapukoort
  • maitseks soola, mustapipart, teriyaki marinaadkastet (magus)
  • praadimiseks oliivõli ja terevat grilliõli
panniroog3-3
  1. Tükelda porgand ja suvikõrvits kuubikuteks.
  2. Porgand pane koos puljongikuubikuga keema.
  3. Suvikõrvits läheb koos tükeldatud sibula ja küüslauguga pannile. Maitsesta.
  4. Lisa panniroale pehmeks keenud porgand, maitseks veel juurde teriyaki kastet ning kõige viimasena, kui soovi on, lisa hapukoor.
  5. Sega tublisti, et koor tükki ei tõmbaks.

panniroog3-2

Head isu!

Panniroog rusikareegliga

Retsept

Mõtlesin ja proovisin järgi. Toimib küll. Rusikareegel nimelt. Võtsin kõikide ainete (va maitseained) koguseks enda rusikasuuruse tüki. Tõsi, liha oli pisut vähem, aga sellel pole mingit tähtsust.

Põhiained

  • porgand
  • brokoli
  • sibul
  • sealiha (või mõni muu, mis meeldib)

Maitsestamiseks

  • 2-3 tl teriyaki marinaadkastet (magus)
  • purustatud must pipar
  • sool
  • oliivõli
Tükelda kõik põhiained. Brokkoli ja porgand keeda vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks. Liha ja sibul prae pannil pehmeks, lisa sellele veidi õli, teriyaki kaste ja maitseained.
Lisa pehmeks keenud porgand ja brokkoli lihale, sega läbi ja toit ongi söömiseks valmis.

panniroog2

Soovi korral võid roale peale valada hapukoort. Maitse ja välimus on siis sootuks erinevad, kui kooreta, kuid on samuti väga maitsev.

Rõõmusõnum

Retsept

  • 1/2 väiksemast punasest paprikast
  • 2 keskmist porgandit
  • 2 peotäit ribadeks lõigatud käharkapsast
  • 1 peotäis mungaoa idusid
  • 1 tomat
  • rusikasuurune tükk lillkapsast
  • õli
  • soola
  • tšillipipart
  • suhkrut
  • 1/4–1/2 klaasi vett
roomusonum
  1. Tükelda kõik köögiviljad, mida tükeldama peab, pane pott, lisa õli, vesi ja maitseained ning lase keskmisel kuumusel podiseda umbes 20 minutit (soovitavalt pollkinnise kaane all).
  2. Vahepeal võiks segada ja maitset proovida. Mina lisasin näiteks veel pisut Santa Maria Forest Blend maitseainesegu (see sisaldab kuivatatud seeni).
  3. Roog on valmis, kui vesi on peaaegu aurustunud ja tükid krõmpsuvalt pehmed.

Köögiviljapuder

Retsept

(6-le)

  • 400g lillkapsast
  • 1 porgand
  • 300 g suvikõrvitsat
  • 2 keskmist sibulat
  • 5–6 külmutatud spinatikuubikut
  • 1 loomaliha-puljongikuubik
  • 100 ml magustamata kondenspiima või rõõska koort
  • 1 karp Merevaiku (nt röstitud kanaga)
  • 2 spl jahvatatud linaseemneid
  • õli
  • meresoola
  • soovi järgi maitseaineid
koogiviljapuder
  1. Pane kõigepealt tükeldadud lillkapsas, porgand, suvikõrvits ja spinat keema. Vett pane potti nii palju, et köögiviljad oleks kaetud, lisa ka puljongikuubik.
  2. Sel ajal, kui köögivili keeb, tükelda sibul ja klaasista pannil väheses õlis. Jahvata linaseemned kohviveskis jahuks.
  3. Vala sibulatele 1 kulbitäis köögiviljade pealt võetud keedupuljongit, lisa linaseemnejahu, kondenspiim ja Merevaik ning sega kuni kõik muutub pannil ühtlaseks massiks.
  4. Pehmeks keenud köögiviljad püreesta köögikombainis, pane potti tagasi, vala sinna peale pannil olev mass ja sega väikesel tulel kuumutades läbi.
  5. Maitsestamisest: mina lisasin silbulatele praadimise ajal natuke meresoola, paprikapulbrit ja Teriyaki kastet. Üht-teist veel, kui jäägu see igaühe enda otsustada, mida lisada, sest maitsemeeled on erinevad.

Kartuliroog

Retsept

  • 10 tavalise suurusega kartulit
  • 1 keskmise suurusega punane paprika
  • 2 väikest või 1 suur valge sibul
  • 200 g sinki
  • õli
  • köömneid
  • musta jahvatatud pipart
  • paar küünt purustatud küüslauku või
  • 1 tl küüslaugupulbrit
  • SanataMaria chicken & steak maitseainesegu
  • soola
roog2

Kaste

  • 2 muna
  • 1 spl kookospiima
  • 1 pk Valio kolme juustu toidukoort
  1. Koori kartulid ja tükelda pöidlaotsa suurusteks tükkideks.
  2. Puhasta sibul, lõika pooleks ja viiluta.
  3. Lõika sink poole sentimeetri paksusteks viiludeks ja siis kangideks.
  4. Puhasta paprika ja lõika ribadeks.
  5. Pane tükeldatud ained ahjupotti, lisa õli ning maitseained ja sega läbi.
  6. Sega kastme ained kokku ja vala samuti potti.
  7. Pane pott tunniks ajaks 200-kraadisesse ahju.
  8. Kes tahab, et kartul küpseks ülipehmeks, võib potti ka kauem ahjus hoida, aga siis võib roog jääda kuivem.

Aedvilja wok

Retsept

  • 100 g lillkapsast
  • 100 g brokolit
  • 100 g rohelisi herneid
  • 100 g oakaunu
  • 1 suur sibul
  • soola maitse järgi
  • 50 g rõõska koort
  • 2-3 tl mädarõigast
  • sojakastet
  • rosépipart (7-8 tera piisab)
  • ürdisoola (ärge üle pakkuge)
  • basiilikat (parem, kui on värske, aga ka kuivatatud sobib)
  • viie pipra segu
  • õli praadimiseks
  1. Aedvili võib olla nii värske kui ka külmutatud, aga mitte konservist.
  2. Prae sibul õlis pehmeks ja lisa aedviljad, sojakste ja maitseained.
  3. Kui aedviljad on keskmiselt pehmed, kalla peale rõõsa koorega segatud mädarõigas ja kuumuta seni, kui kõik viljad on pehmed.
  4. NB! Pole üldse paha, kui midagi ka krõmpsuma jääb. Sobib söömiseks lihaga või ka eraldi toiduna.