Võileib peekoniga

Retsept

Suvel, kui pikast värske ja taimse söömisest villand saab, tahab hing soolast suutäit. Minuga on küll nii. Tegin ühe peekonitükiga võileiva. Retsept on lihtne:

  • praetud soolapeekoni viil
  • saiaviil
  • tomativiil
  • veidi sulatatud juustu saia määrimiseks
  • tükike marineeritud kurki
  • valge paprika ribad
peekon-maitsed-pannil
  1. Lõika soolapeekonist 0,5 cm paksused viilud ja maitsesta musta pipra, jahvatatud punase paprika ning soovi korral ka mustikapulbriga (seda viimast eriti värvi pärast).
  2. Prae peekon kiiresti kuumal pannil mõlemalt poolt.
  3. Määri saiaviil sulatatud juustuga (õhukeselt), pane peekoniviil ja muu hea kraam sinna peale ja pista põske.

Siga õietolmumee, sibula ja mooniseemnetega

Retsept

  • 1 kg sealiha
  • 1 keskmine punane sibul
  • 2 tl õietolmuga mett
  • 2 spl Rama Culinesse küpsetusvõid
  • 0,5 tl ingverit
  • 2 tl soola
  • 2-3 spl jaapani sojakastet
  • 1 tl estragoni
  • 1 spl mooniseemneid
  • veidi musta pipart
See liha on grillimiseks hea. Lõika parajad tükid, mis grillrestist läbi ei vaju. Sibul tuleb rõngasteks lõigata, kõik maitseained ja liha pane sellisesse nõusse kokku, milles võid need jätta üheks ööpäevaks külmkappi laagerduma. Kauss/nõu teuleb pealt kinni katta.

Merevaigukaste kanaga

Retsept

  • 300 g kanafileed sidrunikastmes (Talleg)
  • 2 keskmist sibulat
  • 5 cm jupp suvikõrvitsat
  • 1 spl sulatatud juustu Merevaik
  • 100 ml suhkruta kondenspiima
  • maitseks Santa Maria Chicken & Steak maitseainet ja tšillipipart
  • õli
kanakaste
  1. Lõika sibul rõngasteks ja kuumuta väheses õlis kergelt läbi, lisa siis tükeldatud kanafilee, ribadeks lõigatud suvikõrvits ning maitseained ja prae kuni liha on läbi küpsenud.
  2. Seejärel lisa merevaik ja sega kuni juust on sulanud.
  3. Lõpuks lisa kondenspiim ja lase kastmel potis väikesel tulel natuke aega podiseda.
  4. Serveeri riisiga.

Kanaliha pannikotlet

Retsept

  • 300 g kanafileed
  • 3–4 spl maitsestamata jogurtit
  • 1 tl Teriyaki Sweet kastet (või pane selle asemel pisut sojakastet ja mett)
  • 2 tl hakitud värsket või kuivatatud tilli
  • 2 suurt küüslauguküünt
  • Santa Maria Forest Blend maitseainet
  • soola
  • õli praadimiseks
pannikotlet
  1. Võta abiks köögikombain või saumikser (viimane on parem).
  2. Lõika kanafilee tükkideks, pane mikserikannu, lisa jogurt ja purusta.
  3. Pressi küüslauguküüned katki (pressiga või laia noaga lõikelaual) ja lisa lihamassile koos kõikide maitseainetega.
  4. Sega mass hoolikalt läbi.
  5. Pane pann tulele, vala sellele õli ja laota soojenevale pannile kanalihamass. Suru see pannil laiali nii, et jääks umbes 1 cm paksune kiht.
  6. Küpseta ühelt poolt pruuniks, keera ümber ja küpseta ka teiselt poolt.
  7. Süüa võib seda kas täitsa iseseisvalt koos värskete köögiviljadega või panna leivaviilu peale vorsti asemel. Maitseb imeliselt.

NB! Passi peale ja ära kotletti üle küpseta, sest siis pole liha enam mahlane.

Vasikaliha meega

Retsept

  • 400g vasikaliha
  • 3-4 spl tavalist või õietolmumett
  • 2 spl sojakastet
  • 2 spl seesamiseemneid
  • 1 suur küüslauguküüs
  • 1 dl rosinaid
  • musta pipart maitse järgi
  • soola maitse järgi
  • 1 keskmine sibul
  • 1-2 spl õli
  • 1 tl suhkrut
  • soovi korral: basiilikut, estragoni, oreganot (võib ka kõiki korraga 🙂
  1. Lõika liha parajateks suupistetükkideks, sibul rõngasteks, küüslauk õhukesteks viiludeks.
  2. Pane kõik ained kaussi ja sega läbi, nii et liha oleks ühtlaselt õli ja meega kaetud.
  3. Jäta paariks tunniks tõmbama.
  4. Seejärel prae liha pehmeks. Valmimise ajal võib lisada pisut sidrunimahla.
  5. Liha ei tohi jääda liiga kauaks kuuma, siis muutub see kõvaks. Kindlasti võta enne kogu mahla pannilt kadumist tulelt ära.

Vasikaliha asemel võib kasutada ka kana või kalkunit.