Kollane puder

Retsept

1 portsjon

  • 50 ml kohvikoort või piima
  • 150 ml porgandimahla
  • 40 g riisihelbeid
  • 1 dessertlusikatäis õli
  • 0,5 tl suhkrut
  • veidi soola ja karrit
puder
210. aastal ilmus üks tore raamat lõbusa ilmega toitudest. Minu ülesandeks selle juures oli pildistamine ja asja raamatuks kokku panemine. Aga juhtus nii, et pildistamise päeval ei saanud kõik toidud valmis ja võtsin pudrude tegemise enda kanda.

Vaevalt, et keegi enne porgandimahlaga putru keetnud on. Mind ajendas seda tegema koka idee panna puder taldrikule nagu päike. Aga päike võiks ju kollane olla. Eks.

Hakkasin siis nuputama, mida sisse panna, et puder tõesti kollane jääks. Ja nii ma porgandimahlaga proovi tegin. Kui tahad, et puder tõesti hästi kollane jääks, puista pisut karrit sisse. Pudru maitse on tavapärasest erinev ja väga maitsev.

Vitamiinipomm

Retsept

  • 1 banaan
  • 2 õuna
  • 2 pirni
  • 3–4 poolikut virsikukompoti virsikut
  • paar lõiku värsket ananassi (võib olla ka konserv)
  • max 1 tl vaniljesuhkrut
  • 1–2 tl suhkrut (maitse asi, võib ka rohkem)
  • 0,5–0,75 l keefiiri
  • 1 klaas virsiku-porgandi või mõnd muud maitsepärast mahla
  1. Puhasta banaanid, õunad, pirnid. Lõika tükkideks ja pane köögikombaini kannu, mille maht on vähemalt 1,5 l.
  2. Lisa samasse kompotivirsikud ja ananassilõigud.
  3. Kompotivirsikud on vajalikud mahlasuse saavutamiseks.
  4. Jahvata viljad ühtlaseks massiks. Lisa vahepeal suhkrud ja sega veel.
  5. Seejärel lisa keefiir ja mahl ning lase massil seguneda minut-paar.

Oma soovi järgi võid lisada ja retseptis olevate vastu vahetada igasugu puuvilju. Võibolla ka juurvilju!

Kringlikreem

Retsept

  • 3 spl pehmet võid
  • 2 tl tavalist või õietolmumett
  • 2 tl kakaod
  • 1 tl kaneeli
  • 1/2 tl kaneeli (võib rohkem)
  • 4 tl suhkrut
  • 1-2 tl nisujahu
  1. Kõik ained segada ühtlaseks massiks ja määrida lahti rullitud taignale (vt “Hea saia retsepti”), õhukese kihina.
  2. Taignaleht jagada kolmeks võrdseks osaks, ribad rullida kokku ja kolm “vorsti” põimida plamikuks.
  3. Kringel peab ahjus küpsema 25-30 min 180-190 kraadi C juures.
  4. Suure kringli tegemiseks (kui võtate saiataigna topeltkoguse) jääb seda kreemi pisut väheseks, kuid maitseks piisab. Ja maitse on hea.
  5. Soovitan kreemi valmis segada siis, kui taigen on kerkima pandud, siis saab kreem määrimiseks toasoe ja seda on mugav määrida.

Vaarika-brändi kook

Retsept

Alustaigen

  • 150 g margariini
  • 1 munakollane
  • 1 dl suhkrut
  • 4 dl nisujahu
  • 2 spl brändit
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 1/2 tl jahvatatud nelki
  • 1/2 tl küpsetuspulbrit
  • pisut pan-soola
vaarikakook
  1. Vahusta margariin suhkruga, segada juurde munakollane ja brändi.
  2. Sega kuivained kokku ja lisa margariinivahule.
  3. Võta valmis taignast ära umbes rusika suurune tükk ja lisa nii palju jahu juurde, et see muutuks rullitavaks. Sellest saab kook hiljem peale kaunistusribad.
  4. Lükka alustaigen küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale ühtlase kihina laiali ja küpseta eelnevalt 240 kraadi C juures 10–12 minutit.

Kate

  • 400 g kohupiima
  • 2 muna
  • 1 dl suhkrut
  • 1/2 tl soola
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • kolmveerand liitrit vaarikaid (või muid marju)

Sega kohupiim, muna ja maitseained kokku hästli ühtlaseks. Seda on hea teha näiteks nuimikseriga. Kalla marjad juurde ja sega ettevaatlikult, et need oleks kohupiimaseguga koos.

Kalla kohupiimasegu etteküpsetatud koogipõhjale. Rulli tugevamast taignast 3-4 mm paksune plaat, lõika see ribadeks ja kaunista kook. Pane kook ahju, mille kuumus esimesed 10 min on 240 kraadi C, siis keera temperatuur 160 peale ja küpseta veel 20 minutit.

Sama taigen, kui jahu on lisatud nii palju, et see on rullitav, sobib ka küpsiste tegemiseks.

Šokolaadiküpsis

Retsept

  • 2,5 kl jahu
  • 0,5–1 kl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 0,5–1 tl soola
  • 4-5 spl kakopulbrit
  • 2 spl mooniseemneid
  • 1 kl õli
  • 0,5 kl vett
  • 1 muna
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  1. Sega kuivained kausis kokku, tee keskele süvend, pane sinna muna ning õli ja sega läbi, lisa siis vesi ja sõtku taigen ühtlaseks.
  2. Rulli taigen plaadipõhja suurusele küpsetuspaberile laiali, pane koos paberiga plaadile ja küpseta ahjus 200°C juures 20 minutit.
  3. Küpsenud koogiplaat lõika parajateks suupistetükkideks kuni see on veel soe.

Seesamipontsik

Retsept

  • 50 g võid
  • 2 muna
  • 75 g suhkrut
  • vanillisuhkrut
  • tl otsaga soola
  • 2-4 spl seesamiseemneid
  • 200 g jahu
  • 2 spl kanget alkoholi (konjak!!!)
  • 2-3 tl tooretest vaarikatest pressitud mehu
  1. Hõõru või suhkruga pehmeks, lisa teised ained peale jahu ja sega.
  2. Seejärel lisa jahu ja sega ühtlaseks massiks.
  3. Vormi kahe teelusika abil taignast pallike ja pane eelnevalt kuumaks tehtud õli sisse küpsema.
  4. Vaarikamehu asemel võib kasutada muud tugevamaitselist mahla või tilguta maitseks essentsi.
  5. Seesamiseemned võib asendada muude seemnete või pähklitükkidega.