Näpunäited pärmitaigna tegemisel

Minul võttis mõnusalt pehme pärmitaignast saia küpsetamiseks katsetusi päris mitu head aastat. Esimesed olid pehmed küll pärast ahjust välja võtmist, kuid järgmisel päeval enam mitte. Oleks ehk võinud nõu küsida õppinud pagaritelt, kuid läbikäidud teekonda ei kahetse ma mitte üks raas.

  • Pärmile pealevalatav vesi ei tohi olla liiga soe, siis pärm sureb. Käesoe on väga hea. Kui muidu aru ei saa, kasuta mõõtmiseks kraadiklaasi. 36–37 kraadi, mitte rohkem. Kui vesi on külmem, lase taignal kauem kerkida.
  • Kui kasutad kuivpärmi, jälgi pakendile kirjutatud juhendit.
  • Jahu kogus on oluline. Minu retseptides pakutav on piisav.
  • Taigna kerkimine sõltub ka keskkonna temperatuurist. Kui tuba on liiga külm, lase kauem kerkida, kui retseptikirjelduses öeldud.
  • Taigna kergitamise kauss peab olema piisavalt suur. Mina kasutan sellist, kuhu mahub 1,5 liitrit vett. Lasen taignal kerkida kuni kauss on täis. Tavaliselt tunnist piisab.
  • Kata kauss taigna kerkimise ajaks pealt toidukilega. Siis jääb küpsetis mahlasem – käärimisel aurustuv vesi langeb osaliselt tagasi.
  • Kerkinud taigen sega lusikaga alla tagasi. Taigna vormi valamise käigus see lähebki alla, aga liiga palju tümitada ei tohi.

Kõrvitsamuffinid juustukattega

Retsept

  • 125 g peenelt riivitud kõrvitsat
  • 2 muna
  • 200 g mitmevilja jahusegu (VeskiMati)
  • 1,5 dl vahukoort
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 tl suhkrut
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 2 tl petersellipulbrit
  • 2 spl oliivõli
  • 100 gr riivjuustu
  • mooniseemneid
muffin
  1. Klopi munakollaseid, vahukoort ja suhkrut mõned minutid.
  2. Lisa purustatud küüslauguküüs ja riivitud kõrvits. Sega korralikult läbi.
  3. Pane jahu sisse küpsetuspulber, sool ja petersellipulber ning lisa eelnevale segule. Sega, kuni tainas on ühtlane.
  4. Klopi munavalged vahule ja sega ettevaatlikult taignasse.
  5. Jaota tainas muffinivormidesse.
  6. Sega riivjuust ja mooniseemned (seemneid pane soovi kohaselt) ja riputa segu muffinitele.
  7. Pane muffinid 15–17 minutiks 200 C kraadisesse eelsoojendatud ahju küpsema.
  8. Kui juustu jääb üle, laota see küpsetuspaberile ja pista pärast muffinite valmimist mõneks minutiks kuuma ahju. Ahi peab siis juba olema välja lülitatud.
  9. Petersellipulbrit saad ise teha, kui kuivatad juppideks hakitud petersellivarred ja jahvatad kohviveskis peeneks.

Sai Veskimati mitmeviljajahust

Retsept

  • 250–260 g Veskimati mitmeviljajahu
  • 250 ml käesooja vett
  • 2 dessertlusikatäit õli
  • 25 gr pärmi
  • 1 tl soola (aga mitte kuhjaga!!!)
  • 1-2 tl suhkrut
sai
  1. Lahusta pärm vees kuni see on täiesti sulanud.
  2. Lisa õli.
  3. Lisa jahule sool ja suhkur, sega läbi.
  4. Lisa jahusegu veele järkjärgult kuni taigen on ühtlane ja jäta üheks tunniks kile alla kerkima.
  5. Kerkinud taigen vala vormi ja küpseta 30 min 180–190-kraadi C juures.

Hea saia retsept

Retsept

  • 350–370g nisujahu
  • 250 ml käesooja vett
  • 1 spl õli
  • 25 gr pärmi
  • 1 tl soola (aga mitte kuhjaga!!!)
  • 1-2 tl suhkrut
  1. Lahusta pärm vees kuni see on täiesti sulanud.
  2. Lisa õli.
  3. Lisa jahule sool ja suhkur, sega läbi.
  4. Lisa jahusegu veele järkjärgult kuni taigen on ühtlane ja jäta üheks tunniks kile alla kerkima.
  5. Kerkinud taignast vormi kena saiapäts ja küpseta 30 min 180–190-kraadi C juures.
NB! Vanaemade aegne jutt, et taigen peab sõtkudes käte küljest lahti tulema ei kehti. Sellise rohke jahuga tehtud sai on kõva ja paha. Taigen on täiesti rullitav, ainult rullimise alla ja peale peab parasjagu jahu riputama, et see rulli ja laua külge kinni ei jääks.

Sobib igasuguste pärmitaignast küpsetiste tegemiseks – kuklid, saiad, saiakesed, pitsapõhjaks, kreemisaiaks. Vastavalt sellele, millist hõrgutist soovid teha, lisa maitseaineid (suhkrut, vanillisuhkrut, kardemoni jne). Ja saiale võib peale riputada või lausa taignasse segada igasugu seemneid.

NB! Jahvatatud kõrvitsaseemned teevad saia roheliseks – aga maitse on HEA! Mmm – peale riputatud juust teeb saia eriti mõnusaks.

Kui selle saia tegemisega hakkama ei saa – siis ei tasu enam proovidagi…

Suurema saia tegemiseks võta peale jahu kõiki teisi aineid topeltkogus, jahu 750–770g.

JAHU KOGUS on VÄGA TÄHTIS! Pigem vähem kui rohkem.

Juustumuffin

Retsept

  • 200 g võid
  • 200 g nisujahu
  • 50 g nisukliisid
  • 4 muna
  • 300 g pitsakatet
  • 200 g riivjuustu
  • 0,5 kl keefiri
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 2 dessertlusikatäit suhkrut
  • maitseks kuivatatud basiilikut ja jahvatatud paprkat
muffin
  1. Sulata või madalal kuumusel, sega sisse klopitud munad.
  2. Pane kõik maitseained ja küpsetuspulber jahusegu sisse ning lisa segu vedelikule.
  3. Lisa keefir.
  4. Kui kaussi pandud ained on korralikult segatud, lisa pitsakate (seda võid eelnevalt pannil veidi läbi praadida, kuid ei pea) ja riivitud juust.
  5. Aseta taigen portsude kaupa (kahe lusika abil) paberist küpsetusvormidesse, pane vormid ahjuplaadile ning küpseta ca 180–190-kraadises C ahjus pool tundi.

Jõululeib

Retsept

  • 200 g täistera nisujahu
  • 150 g rukkijahu
  • 250 ml käesooja vett
  • 1 spl õli
  • 25 gr pärmi
  • 1 tl soola (aga mitte kuhjaga!!!)
  • 1-2 tl suhkrut
  • 5 päikesekuivatatud tomatipoolikut
  • 1 suurem küüsaluguküüs
  • 1 spl linaseemneid
  • 1 spl mooniseemneid
joululeib
  1. Lahusta pärm vees kuni see on täiesti sulanud.
  2. Lisa õli, purustatud küüslauk ning peeneks hakitud päikesekuivatatud tomat.
  3. Lisa jahule sool, suhkur ja seemned, sega läbi.
  4. Lisa jahusegu veele järkjärgult kuni taigen on ühtlane ja jäta kaheks tunniks kile alla kerkima.
  5. Kerkinud taigen jaga neljaks võrdseks osaks ja vormi pallideks.
  6. Tõsta pallid jahuga üle puistatud küpsetuspaberile, vajuta käega lapikuks (paksus umbes 1 cm) ning tee sõrmega auk keskele. Et tainas sõrme külge kinni ei jääks, puista auku natuke jahu ja tee auk suuremaks – läbimõõt võiks olla 4–5 cm.
  7. Küpsetada 20–25 min 180–190-kraadises ahjus.

JAHU KOGUS on VÄGA TÄHTIS! Pigem vähem kui rohkem.

Vormisaiake juustukattega

Retsept

Saiakeste tegemise põhjustasid Novaluxist ostetud pisikesed kandilised vormid. Mõõduks vaid 10×5,5×3 cm. Nunnud, eks.

  • 6 vormiportsu
  • 180 g nisujahu
  • 125 ml käesooja vett
  • 1 dessertlusikatäis õli
  • 15 gr pärmi (1/4 kuubikust)
  • 1/2 tl soola või puljongimaitseainesegu
  • 1 tl suhkrut
  • riivitud juustu katteks
vormid

saiake2

  1. Lahusta pärm vees kuni see on täiesti sulanud.
  2. Lisa õli.
  3. Lisa jahule sool ja suhkur, sega läbi.
  4. Lisa jahusegu veele järkjärgult kuni taigen on ühtlane.
  5. Jäta üheks tunniks kile alla kerkima.
  6. Kerkinud taignast tõsta (varem õliga üle määritud) vormidesse (muffinivormid sobivad samuti) portsud nii, et pool vormi oleks täis.
  7. Raputa peale nii palju riivitud juustu, et tainas oleks kaetud.
  8. Küpseta eelnevalt soojendatud 180-kraadises C ahjus 20 minutit.

NB! Tainas jääb hästi pehme. Ära pane jahu juurde!

Ettevaatust! Koos värskelt soolatud lõhega viib sai keele alla 🙂